Gólok, lapok, veretlenség stb. -statisztikák

2013.11.20 14:31

    Hétfőn ismét folytatódik számunkra a bajnokság, a hosszabb szünet után Brassóban lép pályára a csapat 19 órától. Addig is itt egy kis statisztika a CFR eddigi teljesítményéről a bajnokságban, már majdnem a félidőnél járunk, így talán néhány következtetést már le is lehet vonni az eddigi adatokból.

       

 

                 A hazai meccseket figyelembe véve holtversenyben a 2. helyen állunk pontszámokat tekintve, a CFR még mindig veretlen hazai környezetben 7 meccs után és csak a Ceahlaul tudott több pontot szerezni otthon. Érdekes mód, őket épp a Vasutasok tudták egyedüli csapatként legyőzni hazai pályán. A kolozsvári alakulaton kívül csak a Steaua és Petrolul veretlen hazai közönség előtt. A Kolozsvári CFR hazai pályán 7 meccsből 4-szer győzött és 3-szor végződött döntetlenre a meccs, 14-6(+8)  a hazai gólarány. A 7 hazai meccsen 15 pontot sikerült szerezni, ami átlagban 2,14 pontot jelent meccsenként. A Steaua messze a legjobb ilyen mutatóval rendelkezik, mert mind az 5 hazai meccsét megnyerte, így 3 pontot szereznek átlagban otthon, míg a Ceahlaul 2,28 pontot szerez eddig átlagban otthon úgy, hogy még egy vereség is becsúszott nekik hazai pályán.

                Idegenben sokkal rosszabbul megy a csapatnak, az eddig lejátszott 7 idegenbeli meccsen csupán egyszer sikerült nyerni, emellett három-három döntetlen és vereség is áll a csapat neve mellett. Ez a teljesítmény 6 pontot jelent összesen, ami átlagban 0,85 pontot jelent meccsenként idegenben. 3-10(-7)-es a gólarány, ami azt jelenti, hogy 7 meccsen csupán 3-szor sikerült idegenben betalálni, tehát 0,42 gólt szerez a csapat átlagban egy idegenbeli meccsen. Hazai meccseken pontosan 2 gól ugyanez a meccsenkénti átlag. Az idegenbeli tabellán még ezzel a gyenge teljesítménnyel is a 9. helyen áll a csapat.

                Egybevetve a hazai és az idegenbeli táblázatot egy sokkal kiegyenlítettebb eredményt kaphatunk, az összesen lejátszott 14 meccsből 5-öt sikerült megnyerni, 6 végződött döntetlenre és 3-ból lett vereség. Sikerült 17 gólt szerezni és 16-ot kapni, ami +1-es gólarányt jelent jelenleg, ez 21 pontra volt elég. A Kolozsvári Vasutasok ezekkel az eredményekkel jelenleg a 7. helyen állnak az összetett tabellán egy ponttal lemaradva a Medgyes csapatától és két ponttal megelőzve a bukaresti kutyusokat. A dobogó legalsó fokán a Petrolul áll, akik szintén 14 meccset játszottak és ezeken 27 pontot szereztek, ami 6 ponttal jelent többet, mint ami a CFR-nek van. A 15., vagyis a legelőkelőbb kieső helyen a hétfői ellenfél, vagyis az FC Brassó található, amely csapat 13 ponttal rendelkezik, 8 ponttal a CFR mögött, így 2 ponttal közelebb állnak a bordó-fehérek a dobogóhoz, mint a kieső zónához.

 

                A fennálló veretlenségi sorozat is nagyon érdekes, az utolsó 5 meccsen nem talált legyőzőre a csapat, ilyen sorozatra nagyon rég volt legutóbb példa. Utoljára szeptember 30-án kapott ki a csapat, akkor Ploiesti-en, a Petrolullal szemben maradtak alul 3:2 arányba a fiúk. Az azt következő Galac elleni kiütés(7:2) a 10. fordulóban pedig elindította a csapatot a veretlenségi úton.  Az öt veretlen meccs a 10., 11., 12., 13. és 14. fordulók után jött létre, sorrendben: CFR – Galac 7:2, Ceahlaul – CFR 0:1, CFR – Astra 0:0, Chiajna – CFR 0:0, CFR – Dinamo 1:0. A 2012/13 első 5 meccséig kell visszamenni egy 5-ös veretlenségi sorozatért, vagyis másfél évet. Azonban az akkori veretlenségi sorozat még az azelőtti, 2011/2012-es szezonban elkezdődött, az akkori szezon 28. fordulójától a következő szezon 5. fordulójáig nem talált legyőzőre a csapat a bajnokságban, vagyis 12 meccsen keresztül. A sorozat  2012 április 28-án kezdődött, akkor idegenben sikerült legyőzni a Ceahlaul csapatát 2:0-ra és augusztus 17-én végződött, ekkor hazai környezetben ért el döntetlent a csapat a Iasi ellen.

                Mint ahogy nagyon rég volt arra is példa, hogy 4 mérkőzésen keresztül ne kapjon gólt a csapat. A legutóbbi 4 meccsen csak 2 gólt szerzett a csapat, azonban ez elég volt 2 győzelemhez, 2 döntetlenhez és 4 kapott gól nélküli meccshez. Ahhoz, hogy megtaláljuk mikor hozott le a csapat legalább négy meccset kapott gól nélkül, még az előbb említett hosszú veretlenségi időszaknál is jobban vissza kell tekinteni az időben. Érdekes mód, az utolsó bajnoki cím megszerzésekor (2011/12) sem volt ilyen sorozat a bajnoki meccseken. A 2009/10-es szezon 22.-27. fordulói között, vagyis mikor 2. alkalommal lett bajnok a csapat volt utoljára példa a legalább 4 meccses kapott gól nélküli időszakra. Ekkor egy 6 meccses sorozat volt, 2010 március 17 és 2010 április 11 között. A következő meccsek tartoznak a 6 meccses kapott gól nélküli sorozatba sorrendben: Medgyes – CFR 0:0, CFR – Pandurii 1:0, FC Brassó – CFR 0:1, CFR – Beszterce 1:0, Iasi – CFR 0:2 és CFR – Rapid 1:0. A 6 meccsből 5-ször Nuno Claro védett, míg egy alkalommal Edi Stancioiu hozta 0-ra a meccset.

 

                A csapat legjobb góllövői messze állnak a góllövőlista elejétől, de a 17 gólból több játékos is osztozott csapaton belül. A házi góllövőlista  a következően áll: Derick Ogbu - 4 gól, Cadú – 3 gól, Djokovic, Maah, Batin – 2-2 gól, Gabionetta, Fl. Costea, Deac, Tade - 1-1 gól.

                A csapatnak és a csapat ellen is 2-2 büntetőt fújtak be, ezekből 1-et sikerült gólra váltani úgy a CFR-nek, mint az ellenfélnek. Az ellenünk és a nekünk ítélt büntetők esetében is messze állunk a tabella elejétől, hiszen 5 a legtöbb büntető amit egy csapatnak befújtak és 7, amit egy csapat ellen.

 

            A fairplay táblázaton leginkább a bajnokság első meccseinek köszönhetően még mindig nagyon rosszul áll a csapat, az utolsó előtti, vagyis a 17. helyen foglal helyet a 44 begyűjtött sárga, valamint 5 piros lapnak köszönhetően.

 

 

        Ha a gólokkal nem is, de a sárga lapok által több játékos is az élmezőnybe tartozik, 6 sárgájával Cadú csak egy lappal marad le a Botosani Croitoru nevű játékosától, aki vezeti a tabellát, de Djokovic és Rui Pedro is szorosan követi az élmezőnyt az 5-5 sárgalappal, ahogy Muniru is a 4 sárgájával.

 

 

 

 

        Piros lapok tekintetében nehéz rangsorolni a versenyzőket, mert senki sem szerzett még 1 pirosnál többet, azonban a CFR-nek 5 játékosa is van aki kapott már pirosat, név szerint: Rada, Costea, Ogbu, Felgueiras, valamint Deac.

Amennyiben a csapatokat szeretnénk kapott piros lapok szerint rangsorolni, a CFR a 3. helyen áll jelenleg az 5 darabbal, az első helyen a Corona Brassó áll 8, a másodikon pedig a Vaslui 7 darab piros lappal.

 

 

 

 

 

János