Kupa negyeddöntő: Kaphat a CFR II. ligás ellenfelet, de kolozsvári derbit is kisorsolhatnak

2014.11.01 18:03

            Újabb fordulót játszottak le a Kupában, a CFR pedig ott lesz a december 5-én, délben, a FRF (Román Labdarúgó Szövetség) által megrendezendő sorshúzáson. Lássuk a kalapokat és azt, hogy milyen csapatokat kaphatunk a legjobb 8 között.

 

            A Rapid - CFR mérkőzéssel véget értek a Román Kupa nyolcaddöntői, amelyet a kolozsvári alakulat sikerrel abszolvált egy izgalmas meccsen. A hazaiak szinte végig vezettek egy tizenegyes-góllal, majd a 2. félidőben végig dominálni tudtak a (vendég) vasutasok, ez a játékfölény pedig gólokban is megmutatkozott Doré (79’) és Csanturia (87’) találatai révén. Tehát rendes játékidőben sikerült eldönteni a meccset, ami még fontos lehet erőnlét szempontjából is, hiszen Miriuţa Laci a legjobb elérhető kezdő tizenegyet küldte pályára, akik legnagyobb része valószínűleg hétfő este, az FC Brassó ellen is kezdeni fog a Fellegváron.

           

            Tehát, itt vannak azok a csapatok, akik bejutottak a legjobb 8 közé: Kolozsvári CFR, Bukaresti Steaua, Petrolul Ploieşti, Pandurii Târgu Jiu, Kolozsvári „u”, Marosvásárhelyi ASA, CSU Craiova és Dacia Mioveni.


            A CFR az első kalapba került, ahogyan a Steaua, a Petrolul és a Pandurii is. Ezzel a három csapattal semmiképp sem játszhatunk az elődöntőbe kerülésért, ami elvileg jó, hiszen elméletileg a legjobb csapatokról van szó. A Pandurii azonban a kakukktojás ebben a kalapban, hiszen a bajnokságban kieső helyen tanyáznak, azonban a korábbi európai kupaszereplésnek köszönhetően még mindig elsőkalaposak. A bajnokságban utolsó Galacot sikerült legyőzniük szoros meccsen, 3:2-re idegenben. Náluk azért vannak olyan csapatok a 2. kalapban, akik nagyobb erőt képviselnek jelenleg.

            A 2. és 3. kalapokban vannak azok a csapatok, akikkel már játszhat a CFR. Négy lehetséges ellenfél van, lássuk egyenként a lehetőségeket. A bordó-fehérek mindenképp idegenben lépnek pályára, mivel az alacsonyabban rangsorolt csapat a pályaválasztó még a negyeddöntőben is.

 

A sorsolás első körében a 3. kalapos, egyedüli II. ligás Dacia Mioveni kapja meg az ellenfelét.
Előnyei: -elvileg a leggyengébb csapat a négyből, a második vonalban is csak 5. helyen állnak, 9 pontra az éllovas Reşiţa mögött.
Hátrányai: -ha már eljutottak a legjobb 8 közé akkor az utolsó leheletükig küzdeni fognak, a legjobbakkal kell kiállni ellenünk még úgy is, hogy második ligásak;
                   -a 2. leghosszabb távolság: 346 km, túl sok szurkoló nem tudná elkísérni a csapatot;
                   -az alább látható Mioveni-i pálya a december eleji hidegben (esetleg hóban) valószínűleg nem lesz túl jó állapotban.

 

Ahogyan idáig eljutottak: Az V. körben az FC Voluntari-t győzték le idegenben (1:2), a legjobb 32 között hazai pályán búcsúztatták 3:1 arányban az Astra Giurgiut, a nyolcaddöntőben pedig 1:0-ra győzték le otthon a Bukaresti Dinamót.

 

A 2. kalapban 3 első ligás csapat van, a Marosvásárhelyi ASA, a CSU Craiova, valamint a Kolozsvári „u”. Lássuk őket egyenként:

 

 


Itt kellene játszani, ha a Dacia Mioveni lesz az ellenfél

 

Marosvásárhelyi ASA:
Előnyei: -visszavághatunk a nemrég elszenvedett keserű vereségért, amikor hosszú győzelmi sorozatot törtek meg hazai pályán;
               -közel van Marosvásárhely Kolozsvárhoz, számos bordó-fehér szurkoló él a város környékén, így rengeteg kolozsvári és vásárhelyi CFR szurkoló buzdíthatná helyszínen a csapatot ismét;
 Hátrányai: -a legnehezebb ellenfél a lehetséges csapatok közül, jelenlegi erőszintjét tekintve egyértelműen az első kalapban lenne a helyük;
Ahogyan idáig eljutottak: A legjobb 32 között csatlakoztak, ahol hazai pályán 4:1 arányban kiütötték a Concordia Chiajna csapatát. Friss feljutásuknak köszönhetően a nyolcaddöntőt is otthon játszották, ahol a Ceahlăul Piatra Neamţon léptek át 4:0-ra.


Vagy mehetnénk újra sokan Marosvásárhelyre (kép forrása: Nagy Lori Photography)

 

CSU Craiova:    
Előnyei: -a csapat erejét tekintve simán verni kellene őket, veszélyes helyen vannak, menekülnek a kiesés elől a bajnokságban.
Hátrányai: -a majdnem 400 km nagy távolság, egy fagyos hétköznapon túl nagy szurkolói támogatottságra nem számíthatna a csapat az oltyánok Washington D.C.-jében.


Ahogyan idáig eljutottak: A legjobb 32 között a II. ligás FC Caransebeş vendékeként győztek (1:2), a legjobb 16 között pedig a Konstancai Viitorul ellen győzedelmeskedtek ugyanilyen arányban, azonban az utolsó gólt csak a hosszabbításban szerezték meg, így 120 perces meccsük volt.

 


Mehetünk Craiovára az egyik csapatukhoz, ami a Ştiinţa utódja, vagy nem, de jó messze lenne...

 

Kolozsvári „u”:
Előnyei: -gyengeségben vetekedik a második vonalas Daciával, idén remélhetőleg már a kiesést sem fogják megúszni a bajnokságban;
              -nincs messze a stadion, a Fellegvárról fél óra alatt kisebb-nagyobb megállásokkal is lent vagyunk a város legnagyobb mellékhelyiségében;
              -sok száz CFR szurkoló ünnepelheti a helyszínen az elődöntőbe jutást;

 

Hátrányai: -egy városi derbin kiegyenlítődnek az erőviszonyok, a játék képét tekintve nem feltétlenül egy bajnoki címre esélyes és egy kieső zónában tanyázó csapat meccsére lehet számítani;


                   -magas sérülésveszély a kezdő tizenegyben, az ellenfél játékosai technikai képzettség híján favágó tudásukat bizonyítják be meccsről meccsre a varos jobbik csapata ellen.

Vagy ünnepelhetnénk újra a pingvinek stadionjában (Kép forrása: Riti József Attila)

 

Ahogyan idáig eljutottak: A legjobb 32 között csak nagy szerencsével, 11-es párbajban győztek a második vonalban utolsó helyen álló nagyváradi FC Bihar otthonában, a nyolcaddöntőben pedig az FC Brassót győzték le szintén idegenben (1:3).

 

            Mindegyik lehetséges ellenfélnek megvannak az előnyei és hátrányai, azt pedig mindenki saját maga dönti el, hogy melyik ellenfelet szeretné a legjobban a CFR neve mellett látni a sorsolást követően.

 

 

 

 

J.