Köszönünk mindent, Szuper Mário!

2015.02.06 20:11

        Sajnos bekövetkezett az, amit senki sem szeretett volna, azonban belül mindannyian tudtuk, hogy el fog jönni az ideje, távozott tőlünk Mário Jorge Quintas Felgueiras, vagyis Szuper Mário, pályafutásának következő állomása a török élvonal 11. helyén álló Turku Konyaszpor.

       

        A pletykákból sokat nem lehetett kiszűrni, hiszen a 2012-2013-as BL szezonban mutatott teljesítményére még Európa legnagyobb klubjai is felfigyeltek, így azóta folyamatosan beszédtéma Mário és az esetleges eligazolása. Most azonban a klub nehéz helyzete miatt egyre valószínűbbnek tűnt a váltás, amire sor is került, hivatalos formában előbb a CFR, majd a Konyaszpor hivatalos oldala számolt be róla.

 

      

         Marió bekerült a hét BL csapatába, majd ő lett a legjobb kapus a teljes csoportkört figyelembe véve 40 sikeres védéssel.

 

            Ha csak a lecsupaszított tényeket szeretnénk nézni, azt látnánk, hogy 102 CFR meccsen lépett pályára, amelyek közül 41-en még csak gólt sem kapott. A 102 meccs közül 77 volt bajnoki, 5 Román Kupa, 10 Bajnokok Ligája, 6 pedig Európa Liga.

A 16 nemzetközi kupameccsével annak ellenére is az élmezőnyben jár KVSC játékosok közül, hogy csupán két és fél évet töltött a Fellegváron.

 

        Elméletileg a Brassótól érkezett a CFR-hez, gyakorlatilag a Bragatól, hiszen a Brassónál kölcsönben volt egy éven át (2011. július 1. – 2012. június 30.), azonban a Braga még mindig nem számított rá (szerencsénkre), így egy nappal később, 2012. július 1-én már a CFR játékosa volt. Ezúttal véglegesen szakított a Bragaval, addig a pillanatig, 2008 óta folyamatosan csak kölcsönadta a klub.

 

            Az 1986. december 12-én született kapusnak nem volt könnyű dolga, hiszen honfitársát kellett pótolnia a Fellegváron, azt a Betot, aki hatalmas védéseivel, küzdeni akarásával belopta magát a vasutas-szurkolók szívébe rövid idő alatt, nem mellesleg oroszlánszerepet vállalt a csapat (eddigi) utolsó bajnoki címében is. Amikor a később EL döntőben is védő kapus távozott, kevesen gondoltuk volna, hogy a következő években lesz olyan kapusa a csapatnak, aki meg tudja közelíteni azt a szintet, amit ő képviselt a bordó-fehér csapat kapujában.

 

            Szerencsére pozitívan csalódtunk mindannyian, rögtön meg is lett a megfelelő pótlás! Alig ment el a mindenki által dicsőített Beto, máris elfelejtettük Felgueiras bravúrjai láttán. Mario meccsről meccsre a legmagasabb szintet hozta, az első szezonjában lenyűgözte Európát, de a bajnokságban és kupában is remekelt. Rengeteg pontot mentett meg, számos győzelmet köszönhetünk neki. Cadú távozása után pedig ő lett a csapat megkérdőjelezhetetlen kapitánya, ami teljesen természetesnek hatott, hiszen már korábban is sokszor ő tartotta kezében a dolgokat egy-egy idegölő meccsen.

            A mérvadó Transfermarkt szerint 800 ezer euróért került új klubhoz Szuper Mário, ami kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy korábban ennél sokkal többre taksálták az értékét. Azonban minden jel szerint ez az eladás egy vészmegoldás volt, illetve azt sem lehet tudni, hogy a kapus mennyi elmaradt tartozásától tekintett el az új szerződés aláírásakor, amely szintén fontos (de egyelőre ismeretlen) részlet.

 

            Ő maga is beszélt a váltásról, saját Facebook-oldalán írt ezzel kapcsolatban, aki előbb angolul írt, majd az utolsó mondatokat románul fogalmazta meg. Lássuk, ő hogyan látja a történteket. Audiatur et altera pars!

„Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek nekem és mindig hittek bennem ebben a csodálatos három és fél évben, amíg Romániában éltem. Nagyszerű pillanatokban volt részem, amelyeket sohasem feledek. Az egyik álmom beteljesült a Kolozsvári CFR-ben…a Bajnokok Ligájában játszani. A legjobbakat kívánom nektek, minden romániai embernek, mert megérdemlitek. Mindig és mindenhol jó fogadtatásban volt részem. Nem feledhetem és soha nem fogom elfelejteni azokat az embereket, akik segítettek, amikor a leginkább szükségem volt rá. Kolozsvár és Brassó mindig velem lesz. Amit magamnak kívánok, ugyanazt kívánom Nektek is. Valamint szeretnék köszönetet mondani az összes csapattársamnak, edzőnek és orvosi stábnak, akikkel volt alkalmam együtt dolgozni Romániában, nélkülük lehetetlen lett volna boldognak lenni, valamint az is, hogy Romániát a második otthonomnak tekinthetem. Sok sikert kívánok nektek és szívemből köszönök mindent. Ma nem lett vége semminek…csak egy más utat választottam. Hajrá CFR!”

           

            Köszönünk mi is mindent Szuper Mario, amit a csapatért, értünk tettél, további sok szerencsét és hatalmas sikereket a pályafutásod hátralevő részében! Reméljük, hogy minél előbb a téged megillető helyen, egy Európai top ligában védhetsz!

 


(János)