A legújabb házi gólkirály-jelöltünk, Cristian

2015.11.25 18:33

        A válogatott szünetben szavazást írtunk ki arról, hogy ki volt a CFR legjobb játékosa a szezon addig letelt részében, az eredmény nem meglepő, Cristian López zsebelte be a szavazatok felét. Lássuk ki is az a játékos, aki az első Liga 1-es szezonjában 16 meccsen (a szavazás előtt 15) 10 gólt szerzett és egy gólpasszt adott a bajnoki meccseken!

 

        Nem véletlen, hogy épp López lett a szavazók szerint a szezon eltelt részének a legjobbja, hiszen már számos alkalommal láthattuk kifeszíteni azt a képzeletbeli íjat, vagyis az egyedi gólörömét (amit reméljük, még sokszor fogunk látni). Mivel ő vált az elsőszámú góltermelőnkké az idei szezonban, így nem árt kicsivel jobban is megismerni a játékost, lássuk ezért, hogy ki ő, honnan jött, mit érdemes tudni róla.
 
            Cristian López Santamaria (akit Cristianként szólítünk – valószínűleg azért, mert van egy hasonló vezetéknevű játékosunk már) 1989. április 27-én született, a Crevillent nevű kelet-spanyolországi városkában. A jobblábas támadó 1,85 m magas és 75 kg, a 11-es mezszámot viseli a CFR-nél, és jelenleg 350 ezer euróra taksálja a mértékadó transfermarkt.de oldal. A kolozsvári bordó-fehér gárdával 2017. június 30-ig van szerződése, ami nagyon jó hír számunkra. Leginkább ékcsatárként szeret játszani, de jobbszélsőként és a csatár mögötti szerepkörben is megállja a helyét.
Fiatalkori karrier
            Mivel az Alicante provinciában született, így ott is járta ki a szamárlétrát, több helyi csapatnál is megfordult, először szülővárosa, a Crevillente csapatában (1999-2002), majd a Herkules (2002-2003) következett, ami után visszakerült első csapatához (2003-2007), ahonnan az Alicante csapatához került 18 évesen, 2007-ben, itt kezdődött meg a profi karrierje is.
 
Profi karrier
Az Alicante (8 meccs, 2 gól) után nagy lépés következett karrierjében, hiszen a helyi csapatból egyenesen a Real Madrid második csapatához került, ahol 2009-2011 között 44 meccsen 10 gólt szerzett. Innen a Valencia B-hez került 2011-ben előbb kölcsönben, majd végleges formában, 2012-ig maradt ott, az ott töltött idő alatt 47 mérkőzésen 22 gólig jutott.
            A következő állomás már nem B csapat volt, hiszen 2012-2013 között az Atlético Baleares csapatát erősítette, 35 meccsen 9-szer talált be a spanyol csapatban, ahonnan Angliába a Huddersfield Townhoz került, itt nem igazán kapott lehetőséget, kétszer is kölcsönadták (előbb a Shrewsnbury Townnak, majd a Northampton Townnak). Angliai alsóbb osztályokban töltött kitérője alatt összesen 10 meccsen játszott (kettőt a Championshipben), ezeken egy gólig jutott 2012-2014 között.  
            A spanyol harmadosztályú Burgos közvetkezett, ahol 2014-2015 között 36 mérkőzésen 13 gólig jutott, innen került ingyen, 2015 júniusában Kolozsvárra, a CFR-hez, azóta pedig mindenki ismeri a történetet.
 
            Jelenleg 18 mérkőzésen 11 gólnál jár Kolozsváron, a bajnokságban ez a mutató 16/11 amivel vezeti a góllövőlistát. Az eredményei még ezeknél a számoknál is jobbak, ha a számokat nézzük, hiszen az első négy meccséből háromszor csak kevés játéklehetőséget kapott (20, 45 és 19 percek), míg egyszer lecserélték a 64. percben, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag sokkal kevesebbet játszott, mint ez a 16 meccs X 90 perc. A hatékonysága az egyik legjobb a ligában, 118.1 percenként talál hálóba az eddigiek alapján.

A csatár az europacalcio.it nevű weboldalnak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy: „Nagyon boldog vagyok Romániában. A csapattársaimnak, a szurkolóknak és a klub alkalmazottainak köszönhetően nagyon könnyen beilleszkedtem. Nem gondoltam, hogy ennyire jól kezdem majd a romániai kalandot, ez első hónapok rendkívül pozitívak voltak. Tudom, hogy sok romániai klubnál vannak nehézségek, de a Kolozsvári CFR megoldotta az összes problémáját. Csak a futballra gondolok, és arra, hogy hogyan játsszak jobban. Nem gondolok a gólkirályi címre, csak azt szeretném, hogy minél jobban játsszak. Szeretek gólt szerezni, de a legfontosabb az, hogy győzzön a csapat. Boldog vagyok Kolozsváron, és szeretnék hosszabb ideig itt maradni.” – mondta el Lopez
 

            A játékos a korábbi élményeiről és álmairól is szót ejtett ugyanazon interjú keretein belül: „Egy cél volt számomra az, hogy Angliában játsszak. Szeretem az angliai focit, szerintem a legjobb a világon. Amikor ott játszol, nagyon kellemes érzések töltenek el a szurkolók által teremtett hangulatnak köszönhetően. Minden futballista nagy álma az, hogy a Real Madridban játsszon, egy felejthetetlen élmény volt számomra. Volt lehetőségem, hogy a világ legjobb játékosaival edzhessek. A Real Madridnál minden játékos fenomenális, nem lehet különbséget tenni. Cristiano Ronaldo, Marcelo, Sergio Ramos, ők mind igazi bajnokok. Minden játékos nagy álma, hogy a nemzeti csapatban játszhasson. Tudom, hogy nehéz eljutni odáig, de minden reggel azzal a hittel és akarattal ébredek fel, hogy elérem ezt a kitűzött célt.”
 
            További sok sikert neki a CFR színeiben és további rengeteg gólt, remélhetőleg a tavalyi szezont követően újra Kolozsvárról kerül ki a gólkirályi cím győztese!
 

képek forrása: stiridesport.ro

J.